Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Ainmhidhthe Allta
    Bhí fear ‘na cómhnuidhe i gCathair Dómhnaill uair agus bhí tig beag aige ag bun cnoic. Aon oidhche amháin bhí trí uain istigh sa tigh aige agus bhí poll mór sa doras. Tháinig madra ruadh go dtí an doras agus do cuaidh sé isteach tríd an poll cun na h-uain do marbhú.
    Nuair do connaic an fear an madra ruadh do rith sé cun bhreith air ach do rith an madra ruadh suas go dtí an teine. Do connaic sé peidhre bróga in aice na teine agus caith sé isteach sa teine iad le na bhéal. Do rith an fear suas cun na bróga do togaint amach as an dteine. An fhaid a bhí an fear ag an dteine do rith an madra ruadh amach an doras.
    Seán Ó h-Aodha,
    Dúbhrath,