Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Is iad na h-ainmhidhthe allta ata mór-tímcheall na h-áite seo ná girridhthe, coiníní, easa, grámóga lucha, franncaig, sionnaig, bruic agus fiadhguithe. Déanann na coiníní morán diobhála do cladhacha agus caibséaranna.
    Bíonn coiníní bána ann agus ní maith leo an fionnadh a bíonn ortha a dhéanamh salach. Is é an slíghe a bheireann na daoine ortha ná salachar a cur taobh amuigh den pluais na mbíonn siad agus annsan ní rhiocfhadh an coinín amach ar ragla go saillóchadh sé an fionnadh.
    Deirtear go bhfuil na girridhthe fé draoibeacht. Bhí daoine ó Barra na h-Aoinne ag fiadach lá i dTurín Aerach. Domhnach amháin bhí beirt fhear a bhí na seirbísig ag an tíghearna talmhan measc na daoine a bhí ag fiabhach. Do dhúisigheadait girrfiadh ach tháinig mearbhall ar na fir agus cuadar amúgha. Níor beireabar air in-aon chor agus cuabar abaile. Do
    Síghle Ní Síothcháin
    Inse na Toinne, Co. Chiarraí