Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

1. Paidreacha
    Do bhí mórán paidreacha ag na sean-daoine agus deiridís na paidreacha sin nuair a bhídís ag obair.
    Seo paidir a deireadh na sean-daoine nuair a bhídís ag coigilt na teine ist oidhche. “Coigilim an teine seo fé mar a coigileann Críost cách Muire i gceann an tíghe is Bríghid na seasamh ar lár an t-ochtar is aoirde i gCathair na Grást. Siad a chuirim-se fé dhíon am tíghe seo is a dhaoine go lá.”
    Nuair a bhidís ag dul a codhladh ist oidhche annsan deiridís an paidir seo, “Luighim le Dia agus luighann Dia liomn ó’m bathas go dtí an bonn. Gabhaim Dia mar cómhairle, Muire mar Mháthair, Flaitheas Dé mar dhúthchas agus diúltuighim d’on Áirseór. Na seacht n-aingeal is síne, na seacht n-aingeal is óige, siad a chuirim im’ dhíonughadh im’ ghárdáil agus ag breith m’anam go carraig na Glóire. Nuair a lasaidís an lampa deiridís an paidir seo, “Solas Dé cun ar m-anam.”
    Síghle Ní Shíothcháin,
    Inse na Tuinne,