Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Ní raibh na scoileanna a bhí ann fadó cosamhail leis na scoileanna atá ann anois. Tig cínn tuighe a bhíodh acu. Bhí scoil i Salathig agus Concúbhar Ó Seagdha a b'ainm do'n máighistir a bhí ann.
    Ní raibh cead ag na scoláirí aon fhocal Gaedluinne do labhairt ann. Bhíodh trí nó ceathair d'fhocalaibh Béarla ag gac scoláire gach lá. Do thabharfhad na daoine go raibh páistí leó ag dul ar scoil ann, scilling an mí do Concubhar Ó Séagdha. Bhíodh dá scoláirí déag aige i Salathigh. Nuair a cíthfeadh an máighistir aon stróinséar ag gabháil an bóthair deirfheadh se leis na scoláirí "Make geoin boys", agus ceapfhaidh siad gur an-scoláirí sibh. Bhí scoil eile aige i gCeap-na-gCrann agus bhí scoil eile aige i mBealach Óisín. Bhíodh cúig scoláirí déag aige i gCeap-na-gCrann agus bhíodh sé scoláirí déag aige i mBealach Oisín. Nuair a bhí sé aosta do ceannuig sé píosa beag talmhan do féin i Salacmhaig
        1. foirgnimh
    Dómhnall Ó Suilleabháin