Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Siad seo cuid des na cómharthaí atá ag na sean-daoine i dtaobh na h-aimsire. - Núair is féidir leat na rudaí i bhfad ó bhaile dfeiscint go soiléar is cómhartha droch h-aimsire é sin. Cómharta eile droch h-aimsire núair a cítear na faoidhlin ag teacht isteach ón bhfairrge mar tagann siad isteach núair a bhíonn sto [?] ag teacht. Cómharthaí báistige iseadh má feiceann tú boga tímcheall ar an geallaig agus má feiceann tú bathanna ar na smearóide sa teine.
    Cítear na bric ag léimrig san abhainn núair a bhíonn baisteach ag teacht. Cómhartha eile baistge, an súigh a bheith ag tuitim den seimné anuas. Cómhartha aimsir bréag iseadh trompalán bheit ag amhrán. Bíonn na reuiltíní anna geal agus bíd fé mar a bheadh beor asta, núair a bhíonn sioc ag teacht.
    Dearg aniar graf agus grían
    Dearg anoir sneacta agus sioc