Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Cead blíadain ó shoin ní raibh aon scoileanna náisiúnta san áit seo acht scoileanna scairte. Ní mor na páistí teact cúca mar ní raibh na máistirí díolta mar a táid anois ag an ríaghaltas. San am san díolfadh ataireaca na paistí na muinteóírí. Ní mor an págh bhí dóib act d'feadfaidís lóistín agus bíadh i naisgid ó cuid des na daoine agus scairidís ó thig go tig timcheall na scoile. Ní raibh aon éileamh ar léigheann ag na daoine i n-aimsear na scoileanna scairte agus is beag duine go raibh eolas aige ar léigheann agus ar sgríóbh. Mar sin féin tógad sgoiláirí maithe ins na scoileanna scairte.
    Mícheal De Faoit
    Gurrán-na-Folla