Scoil: Máistir Gaoithe (uimhir rolla 4463)

Máistir Gaoithe, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Siochfhradha

Ar an leathanach seo

1. Ní cuimhin le h-aoinne den sinnsear seo aimsear an droch-shaoghail sa bliadhain ocht gcéad déag agus dachad a seacht. Cailleadh mór cuid daoine le h-ochras an bliadhain sin mar b'é an bliadain ganntanas ba mó a tháinig le os cionn ceud bliadhain roimhe sin. Bí biadh dá roinnt annso agus annsúd san aimsir sin. Tighthe súip a tughadh ortha so. Bí tig acu so i Gurrán na Folla agus tá cuid des na fallaí i na h-seasamh fós. Tig an tSúip atá mar ainm ar an áit na raibh sé. Bí min feóíl agus arán dá riar sa tig seo ach níor srois a raibh de bhiadh dá riar ann an deichúghadh cuid dá raibh na gátar. Bí neantóga cupóga agus meachain dá n-ithe ag na ceadtá bachaig a líon an búthaig os na sráídeanna. Bí fear ina chómhnuidhe i Feara na h-Abhann agus do tógadh sé na scioláín as an dtalamh mar thóadh sé broch agus ditheadh sé iad gan iad a níghe ná uile.
    Do mair sé tríd an gorta agus an galar go léír a bhí ag marbhúghadh na gcéadta daoine ar feadh bliadhain. Cuir stoirm mór gaoithe long
    1. am
    Máire De Faoit