School: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Leigheas don "Chailic"
    Dá mbeadh "Chailic" ag gamhain agus an céad duine chídhfadh é a léín féin do bhaint do agus an gamhain do bhúatadh fé trí leis an (?) Do leigheasfadh é sin a "cailc."

Leigheas d'on Truic
    Dá mbeadh an truic go holc ag duine leigheasfadh feól francach é, acht é do bheirú agus d'iththe.

Leigheas Tinneas Fiacla
    Do leigheasfadh cos frog é, acht é do chuir isteach ann, san fíacal a bheadh tinn (?)

Leigheas na Súile Tinn
    Dá mbeadh súil tinn ag duine do leighfadh (?) fáínne óír é, acht an gnó seo do dhein (?) Aoinne a bheadh fáinne óir acu é do chuir i cupán uisge. trí oidhche agus gach maidin sar a iththfadh duine a bheadh an fáine acu caithfadh se fíor na croise do dheineamh leis an fáine ar an súil tinn.

Leigheas an 'Worm'
    Dá mbeadh 'worm' ag capall do leig (?) galcach é, acht é do bheirú agus an t-uisge do thabhairt don chapall

Leigheas an Dóigh
    Dá bfuáir duine dóighte sa chos nó aon áit eile do leigheasfadh (penny leaf) é, acht é do bheiriú agus ím do mheasg leis
      1. cleachtas an leighis