Scoil: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. 5. Bhí capal amuidhe sa connac oidhche agus cuaidh na líon tíghe go léir amach á loirg agus bhí ceann gamhna ag beiridh san tinne. Chúadar amach agus ní rabhdar ábalta é ghabhailt. Chánaighadar isteach arís agus thógadar an ceann leó. Bhíadar ag ithe an feól ag dul súas an chnoc agus nuair a bhíodar an bár an cnoc thánaig slúagh mór daoine mór timpall ortha agus bhíodar ará "ceann ghamhain agus gan puich air." ní fhúaradar an capall in aon chor an oidhche sin.
    Máire Ní Dhúnáighe
    Phádraig Ó Bríadhan
    Fireann
  2. 6. Bhí Robárd Háinlí ag dul abhaile ó Ghóilín agus do casadh beirt fhear air. Dúbhairt duine aca leis na beadh sé ábalta dul treasna an léime anocht. Dúbhairt Robairt Háinlí go mbheid sé sa neidín sar a lasfaí na pampaí. Nuair a thánaig sé go dtí an léime ní raibh sé ábalta cun dul abha le agus ní raibh sé ábalta teact sios as drom an capall agus bhí sé san áit chéadhna an maidin.