Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ag capal gcógúide ag cean a casad ar ag [?] agus Deirter gur amalaid a fúar sé clabca [?] capal ar an éadag agus fúar sé bás ar ag mbóthar.
    Máire Ní Dúnaíge Pádraig Ó Bríadag Dinnis [?] Sgeal Dom.
  2. Bhí fear in Adrigole dar bainm Pádraig Ó Séagdha. Thánaig sé go dtí glann mhór agus chúaidh sé isteach sa tig ann. Bhí madar lán le bainne agus bhí prátaí ag beireadh san tinne. Sar a bhí na prataí beirthe do bhí an bainne go léir óltha. Cúpla lá na díadh sin thánaig sé go dtí Loch Cuinleain agus ól sé braon uisge nuair a bhí sé ag dul isteach, bhí sé go chana milis ar fad. Chuaid sé súas agus dúbhairt sé cúpla phadaireaca agus thánaig sé síos aris agus thóg sé braon eile agus san a raibh sé ag an gata ní raibh aon cart air do leigheadh an tuisge é. Bhí thart ana throm air ón lá a rugadh é.
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Dhúnáighe