Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bí na sidúiraí láireach fadó. Thuit breoidhteach ar an oifig, agus cuir sé ceann d'os na sidúirá go dtí an tig tabhairt cun uisge beatha d'fághail do. Bí sé an-déanach san oidhce. Ní raibh sé imtighe i bfad nuair a connach sé madra ar am mbóthair, agus bhí sé ag eirghe níos mó os i gchomhnuidhe.
    Annsan do thuit an mala a bhí ag an sidúira ar an dtalamh, agus thainig sé síos d'on rothar, agus ní madra a bhí ann acht bean agus eudaigh ban uirthi. Do fuair an ofig bas trí lá na diaidh sin.
    Síghle Ní Súilleabháin
    Pádraig Uí Seaghdha
    Fireann
  2. Bhí beirt fear ag iasgracht lá, agus conneadar bruach ar carraigh ag cíora a cruaig, agus bhí cóta géoidhthe uirthi, do sciob ceann d'os na fearaibh a cóta, agus thug sé abaile leis. Tháinig an bruach san oidhche, agus sciobh sí a cóta arís. Cuaidh an fear ag iasgracht an lá na diaidh sin arís, agus sciobh sé an cóta arís. Annsan dein sé poll san falla, agus cuir