Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Cuaidh calin o Laireach go Neidin i rothar la, agus bhi se tair eis a deich sar a thosnuigh si ar teacht abaile. Nuair a thanaigh si go Canfie do leim bean amach ar lar an bothair. Bhi eudaigh ban uirthi, agus solus in a lamh. Thosnuigh an bean ag rith le taobh an chalin. Labhair an calin leis an bhean ach nior fhreagar si. D'Imitigh an calin nios meire, ach chomh tapaidh a bhfeadfadh an calin dul, dfeadhfadh an bhean coimead suas lei.
    Nuair a thanigh an calin go tig Thaidhg O Shuilleabhain cuaidh si isteach ann cun deoch do thogaint, cuaidh an bean lei. Nuair a bhi an calin ag thogant an deoch do labhar an fear leis an bean ach nior freagar si e. Cuaidh an calin amach, agus an bean leis. Tosnuigh an bean a rith le taobh an calin aris. Nuair a thanadar go dti an bothar ata ag dul suas go dti an roilig cuaidh an bean suas annsan. Nuair a bhi an calin ag dul tar an taobh eile d'on roilig conach si an bean istigh in a suidhe ar an ait na raibh a athair cuirthead, agus bi si ag gol. Do fuair an calin sin bas dha oidhche na dhiaidh sin.
    Síghle Ní Shúilleabháin
    Tadhg Ó Súilleabháin