Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    clíabh ag dul tré an aeir. Do léim sé as an slíghe agus dho caith sé a clíabh féin. Do bhain an clíabh an cheann as an "dwarf".
    Cúaidh an príonnsa isteach agus fuair sé an "jewel" i mbosca a bhí ceangailte don bhfalla. Thóg sé an "jewel" leis é agus tháinig go dtí tig an mná é. Bhí an cuideactain ceudhna ann. Tug sé den "jewel" di. Gaibh sise a buidheacais do agus dubhairt sí go bhfeadhfad sé dul thar nais go dtí a múinntir arís agus an "jewel" a thógaint leis da mba mhaith leis. Cúaidh an prionnsa abhaile agus do thóg sé an "jewel" leis. Ní raibh aon trioblóid a thuille aige agus mhair sé go séanmhar go deó na'dhíadh san.
  2. Bhì aonach i mbaile úair amháin. Cúaidh fear ann le trí beithéach agus do dhíol sé iad. Do cúaidh sé ag ól le fear eile annsan, agus bhí sé ag ól go dtí gur cúaidh sé ar meisge. Núair a bhí sé ag teacht abhaile cúaidh sé amú
    Máirín Ní Ghealbhain
    Seán Ó Seaghdha