Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. Nuair a bhí an Caladh ag deanamh i mbunóth. Bhí fear ann dar abainn Godson thánaig sé ó Chorchaig agus bhí Caladh eile ag déanamh aige i Blackwater fúair sé litir ó Blá Clíath cun an pír i mbúnáth a dhéanamh ar dúis. Bhí bothar Godson déanta aige agus ní raibh a dhóthan argid aige cun an Caladh a dhéanamh. Bhí an pír i Blackwater déanta aige. Thánaig fear eile Ó Blá Clíath darabainn Seanlon agus cúaidh Godson go dtí Shasnaig agus cúpla blíadhan na dhíag sin thánaig sé go dtí bunách agus thug sé argid go dtí ná daoine a bhí ag obair leis. Cúaidh sé as a mhear ansan agus cuireadar go dtí an Ospadáil meabhar
    1. am
        1. infreastruchtúr poiblí
    Máire Ní Dhúnáighe
    Pádraig Ó Bríadhan
    Fireann
  2. 2 Bí nic fingín Dub na g cónúide í Deíeen. Bí aon Driofur deag aige, bí aon caitig pósta í luimnig. Cúaid mic Fingín Dub go Dcí a tig ar Drom capaill agus bí sé ag teact abaile ag lá sin bí nós ag