Scoil: Leithead

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    brúach an locha, agus thit an rud chéadhna amach, diompuig sé ar nos fola núair a thóg sé sup don uisge, agus núair abhí sé ag dul a bhaile bhí an tuisge cómh bán le bainne. Do caith sé na (crutches) isteach i lár an locha mar bhí an súbhal aige
  2. In aice an locha i mBúnacha do bhí scoil protastúnaig déanta ann fadó. Fínngín Chaoch a dhein an scoil sin ar Chontract. Núair a bhí sé déanta do líoneadar le min, í, chun na daoíne do mhealladh go dtí na scoil, ach níor chúaidh aoinne leis (?)
    Chúadar amach as an áit, agus sé an aith a chúadar ná go Árdgroom. Gach de hAoíne, do bhíod dinéar is gach rud acha, chun na daoíne a bhreith leó, níor chúaid aoinne síar ach beirt fhear amháin, d'ar a bainneamh Plibh O hÚrdail, agus fear eile, ach níor d'impúidear 'na bprotústnaig inachor.
    1. am
        1. foirgnimh