School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    sé ag léighamh. Núair abhí sé críocnathai aige bhí na sasanaigh inaice leis. Do dein duine aca íarruigheact cun grim a cuir air act do léim an sagairt ar capall do cúaidh an capall tríd an aer. Núair a bhí an capall ag dul súás san aer cuir sé a cos ar an gcloc agus tá córadh na coise ann fós.
  2. Aon lá bhí fear ag dul ag iascaract agus connach sé mermaid ar carraig. Bhí sí ag cíoradh a grúaig agus bhí clóca aice. Sciob an fear é agus cúaidh sé abhaile. Rith sí in a dhíadh act ní raibh sí ábalta cun é d'fágail. Aon lá bhí an fear ag deanam coca féir agus thuit sé síos ar an dtalamh, thosnuig an mearmaid ag ġáire agus cuir sin fearg air. Dúbhairt sé ná túbhaireadh sé an clóca dhi in aon cuir. Aon lá bhí tine mór san tig agus las an scimneá agus cúaidh an fear cun é do cuir amach 7 cúaidh an mermaid in a dhíadh. Connach sí an clóca rug sí grim ar agus cúaidh sí go dtí an fhairrge agus ní fheaca í a thuille.
    Languages
    Eibhlín Ní hUrdail