School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Bhí Píopáire Háinlí na chómhnúidhe san tig séo agus aon oidhche bhí fear an tíghe ag teacht abhaile ó Chorcaig agus bhí an píopáire bás an úair sin agus nuair a bhí an fear inaiche an tíghe. Cúladh sé an ceól agus ní raibh staire ag an úair sin bhí an fear ag glaoch ar a bhean cun an doras do oschailt. Bhí an bean na chodhla. Taréis tamaill dúisig sí agus dosgail sí an doras. Dúbhairt an fear leis ar cúladh sí an ceól Dúbhairt sí ná cúaladh. Cúpla mí na dhíadh sin fúar an fear bás
  2. Bhí fear ag teacht abhaile ó Neidín san truchail agus asal Bhí sé thír an bothar fé tig Sheán Bán Pádraig Ó Bríadhan abainm do an fear Dúmpaig an tasal thir aris go dtí Drothead Leithid Stad an tasal ansan, agus dumpaig sé thír aris go dtí an spot céana agus stad sé ansan. tháinig Pádraig as an truchail agus cangail sé an t-asal go dtí an crann, agus chúaidh sé isteach thar an claidhe agus chúaidh sé a chodhla ann. Dúbhairt sé go mba ar a leas é bheith in a stad.
    Máire Ní Dhúnáighe
    Padraig O Bríadhan