School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Fadó sar a raibh fhios ag aoinne cé raibh an tobar beanuighthe seo, bhí bean i mBaile Caisleán Béara agus bhí súile tein (?) aice agus bhí teireamh aice oidhche go raibh tobar éigin an Chnoc amháin san dúthig seo agus go mbeadh fhios aice cá mbeadh sé mar go mbeadh capall bán le h-ais an tobar agus go mbeadh cré bhuidhe ann leis. An maidin na dhíágh sin chúaid an bhean amach ag cúardach an chré bhuidhe is an capall bán.
    Taréis tamaill fúair sí an tobar agus bhí an capall bán is an cré bhuidhe ann. Do thosnuig sí ag paidireóracht agus do nígh sí a súile leis an t-uisge agus chúaidh sí abhaile agus ní raibh a súillí tinn ó shoin i leith. Chúaidh an sgéul amach annsan idtaobh an tobair agus bhíodh na daoíne ag teacht go dtí an áít núair a bhíodh aon droch breódhteacht ortha.
    Bean Uí Shéághdha
    (beanacht Día le na h-anam)