Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. Oidhche na Gaoithe Móire 1839

Tháinig gala mór an oidhche sin agus bhain sé na cinn de'n chuid is mó de's na tighthe san "Tír", agus bhí na daoine istigh agus chaitheadar dul fé sgáth na gcladhacha ón ngaoth. Do bhí céad ceann do bheithidhíge ar bárra an "t-Saís" agus do leag an gála iad go léir leis an bhfaill. Glaodhtar "Nodhlag Beag na Gaoithe Móire" air ó shoin.

Tóirnaeacha agus Teinntreach:-
    Do dhein teinntreach poll mór sa bhfaill ag bun "Taobh-a-Chnuic" i mBreanndán, uair amháin, agus glaodhtar "POLL a' CHAORA" ar an áit ó shoin.
    I mí Eanair 1936, do mhairbh splannc trí ba, cúig cínn de ghamhna agus asal. Ba le Tomás Mac Gearrailt ón gCeapaig iad. Ins an bhliain cheádna i mí an Mheitimh do bhí splanncacha agus toírneacha ann. Bhí capall Sheáin Uí Néill istig i bpáirc. Bhuail sceón an capall agus chuaidh sé isteach i bhféith agus caith sé an oidhche ann ar lár, agus do cailleadh é cúpla lá na dhiaidh sin leis an bhfuacht.
    Eibhlís Ní Néill (ranng VIII)
    Sc Baile Uí Dhuibhne,