Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Deireann na sean daoine nuair a bhíonn an bogha-sín ann go mbíonn droch-aimsir a teact. Núair a bhíónn an súgh a tuiteam isteach san teine sin comartha baistíghe. Núair a bhíonn na h-ein ag eitilt go h-íseal sin comhartha baistíghe. Núair a bhíonn na míola críona annsa trathnóna, sin cómhartha baistíghe. Núair a bhíonn an cath in aice na teine sin cómhartha baistíghe. Nuair a bhíónn na criogair ag scréachaig istig i bpoll an iarta sin comhartha baistíghe. Nuair a bíónn ré Shathairn ann bíonn gach aon sórt aimsire ann, nó go mbíónn sí imighthe.
    Nuair a bhíonn na cearca ag priocadh a chéíle sin comhartha baisthighe. Núair a bhíonn fainne tímpeall na gealaighe ar maidin sin comhartha báistighe. Núair a bhíonn an cat na shuidhe inaice na teine sin comhartha baistíghe. Núair a bhíonn geoláin ar bárr na gcnoc sin comhartha tóirneacha. Núair a bíonn cúirliúin ag glaodhac sin comhartha báistighe. Núair a bíónn na coilig ag glaodac sin comhartha aimsear bhréagh. Núair a bhíonn an ceó ag tuitheamh go h-íeal ar an dtalam sin cómhartha aimsear bhreag. Núair a bhíonn na lachain fiadhaine ag eitilt go h-íseal sin comhartha droc-aimsire. Núair a bhíonn dath dearg ar an
    Eibhlín Ní Lóinghsigh