Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Bhí fear agus bean ag dul go Tráighlí lá agus bhí an beirt acu sa carráiste ceadhna. Nuair a bhíodar istigh do thóg an fear amach a phíp agus thosnuig sé ag ól do fhéin...

Bhí fear agus bean ag dul go Tráíghlí lá agus bhí an beirt acu sa carráiste ceadhna. Nuair a bhíodar istigh do thóg an fear amach a phíp agus thosnuig sé ag ól do fhéin.
    Ní raibh an bhean sásta leis sin agus bhí sí cómh feargach san gur shnap sí an phíp agus gur chaith sí amach an bhfuinneóg é. Bhí an fear ar buille annsan mar bhí a phíp breágh 'mighthe.
    D'oscail an fear an fhuinneóg agus caith sé amahc an madra beag a bhí ag an mhnaói. Nuair a stop an traen í dTráighlí do bhí an beirt acu.
    Do cualadar gach éinne ag gáiridhe agus d'féacadar 'na dtimcheall agus cad a chonnachadar ag teacht aníos an bóthar iarrainn ach an madar agus a phíp 'na bhéal aige.
    Seán Ó hUallachaín
    Peadar Ó hUallacaín