Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    An tráthnóna san dubhairt a bhean leis an bhfeirmóir go gcaithfeadh sé dul ag iasgach nó bás d'fághail leis an ocras. Do bhí fearg ar an bhfeirmeóir agus cuaidh sé féin agus a bhuachaill aimsire síos go dtí an gcaladh agus ní raibh fágtha ar an gcaladh ach sean-naomhóg amháin agus ní raibh fear acu a raghadh ag iasgach 'na theannta ach an beirt acu féin.
    Do bhí an tráthnóna ana-bhreágh agus dubharadar go ndéanfaidís féin an bheart. Do chuadhadar amach agus nuair a bhíodar amuigh dubhairt an buachaill seacht feadh deagh de théad cinn líon a thabhairt do tar éis an aimsear a caith sé aige, agus gurbh é sin an méid páigh a gádh a tabhairt do.
    Nuair a fuair sé an téad léim sé amach agus tháinig stoirm agus badhadh na naomhóga go léir ach an feirmeóir.
    1. próisis agus feiniméin
    Breandán Mach Gearailt