Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

na dhiaidh san do tháinig brat dearg anuas ar an gceó, agus níor fhéidir léi corruighe.
    Do bhrath sí í féin ag dul suas san spéir. Timcheall leath-uair an cluigh do fuair sí í fhéin í lár na sléibhte agus shuid sí claidhe agus ní raibh sí ábalta ar labhairt.
    D'fhan sí ar an gclaidhe ar feadh leath-uair an chluig agus í an - lag ar fad. Do connaich sí fior ach níorbh fhéidir léi labhairt. Nauir a tháinig sí ciúche féin d'imthigh sí léi ag fiosrú a ghaol.
    Nuair a tháinig sí abhaile do bhí a fear rooimpe agus d'inis sí an sgéal d afear. Do thainig iongantas air agus bhí air agus dubhairt sé "ní í atá ín-ain-cor".
    Ínj lá san amach do bhí droch cuma uirthe. Timcheall rátha 'na dhiaidh sin do bhuaill sí breódhthe agus do cuaidh sí go dtí an dochtúír. D'feách an dochtúir uirthe agus dabhairt seisean léi go caithfeadh sí dul go Corcaigh.
    Do cuaidh sí go Corcaigh agus dabhairt
    Breandán Mach Gearailt