Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. Bhí fear imbaile na nGall fadó agus bhí sé cómh caiceadh lé cloich.
    Maidea Dómhnac Cásga dúbhairt sé le'n na beirt mach go raghadh sé go dtí Baile Riach. Do rugh an beirt mach air agus thugadar go dtí an Baile Riach é. Nuair a tháinig sé go dtí an dturas cuaidh sé go dtí an áit go bhfud Naomh Riavh curtha. Do cuaidh se timcheall na h-áite naoí n-uaire. Do chuaidh sé síos go dtí an dtobar agus connaich sé breach beag ann istigh ann.
    Nuair a bhí an turas tughtha aige do soíbhal sé roimhe a beirt mach. Do tháinig iongantas ortha nuair a connaiceadar é. Do rugadar air agus dúbhairt sé leó go raibh radharch aige féin cómh maith leo anois.
    Breandán Mach Gearailt
    Baile na nGall, Co. Chiarraí