Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach bocht ann fadó agus ní raibh aici ach aon mach amháin. Bhí sé ana leisgheamham . Sínte sa chúinne a bhíodh sé furmhór a shaoghail agus a mháthair ag soláthar blúire éigin bíd dho. Aon lá amháin tháinig atrú air, dúbhairt sé lé na mháthair go raghadh sé in aimsir agus chuaidh.
    An chead lá oibre a dhein sé dhá máigistir ní bhfuair sé mar phágh ach chat. Nuair a bhí sé ag imteacht abhaile thug a máighisthir paca dho chun an cat a cur isteac ann. Ach nuair a bhí sé ag imtheacht abhaile dhearmúdh sé an paca agus chaith se an cat a thúbhairt na dhá láimh . Bhí an cat á sgrabha no go raibh a dhá láimh cómh tinn sin gur a eigean a dhfhead sé é túbhairt leis.
    Nuair a bhí sé aige baile chonnaic a mháthair a dhá láimh agus dúbhairt sí leis ca na thaobh már cheangail se cosa an chait. Bhí san go mhaith is ní raibh go h-olc. D'imthig se leis an
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Pádraig Ó Séaghdha