Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tarna lá agus is é an fágh a fuair sé na púnt ime. Chuir sé an púnt ime isteach na chaipín agus nuair a bhí se ag beal dorais a tíghe fein ní feaca se aon blúire de'n ím mar bhí sé leighte. Nuair a chonnaic a máthair e bhí sí ina chráidte agus dhúbhairt sí le na mac "ca na taobh már chuiris isteach sa isteach sa paca é agus e bhualadh thiar ar a dhroim."
    D'imthigh se leis an tríomhadh la agus dein sé lá mhaith oibre agus tráthnóna thiar fuair se sean-asal mar págh. Thug se leis an t-asal agus is geárr no go mbhuail abhainn leis.
    Do stad se agus dúbhairt se leis féin 'bhfeidir nár ceart dom cosa an asail a fliuchadh agus bhí sé ag chuímhnigheamh ar seift éigim chun an aisal a thúbhairt thairis an abhainn. Bhí tig an rí maice na h-abhann seo agus bhí míghean aige a bhí bodair agus bailbh agus ní bíodh aon chúram uirthí ach bheith suidhthe ar an bhfuinneóig ar feadh an lae. Seadh chuímhnig an mac ar an sift seo: Chuir se an t-asal anáirde ar a dhrom ach thuit se anuas arís dho, chuir sé anáirde arís é agus seasaim an t-asal
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”
    Pádraig Ó Séaghdha