Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá deifrídeacht mhór idir na tighthe atá againn anois agus na tighthe a bhíodh ann fadó. Do bhíodh cuid aca maiseamhail seachas a chéile ach bhíodh a thuile aca ana shuarach. De chloca agus de mairteál a bhíodh na tighthe sin deanta. Luachair mí geitirí an díon, agus bhíodh scraithín, rigín reamhar fé sin.
    Do bhíodh díonadóirí speisialta ann chun an díon a chuir ar an dtigh. Tomás Ó Concubhair ón Mhuiróig agus Seán Mac Gearailt ón gCathair, an bheirt díonadóirí ba mo le rádh sa áit seo. Ní fhanfaidís sa áit seo igcomhnuidhe. Is minic a chuadar go dtí ábalta ar díon a chuir ar thig sé sin é chuir air go slactmar agus bhí furmór na dtighthe ná raibh ró slachtmar. Mar bíod deabhadh leo agus bíod lámh gac aoinne ionnta. Ní bhíod acht aon doras amáin i gcuid de na tighthe agus dhá cheann i chuid eile. Ní bhíod aon gloinne ins na fuinneóga ach admadh. Ní bhíod na tighthe ach deich dtroighthe ar faidh, agus cúig throig déag i
        1. foirgnimh
    Mícheál Ó Dómhnaill