Scoil: Smerwick (B.)

An Mhuiríoch, Co. Chiarraí
Dd. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    (10) Cím chúgam an bád anoir, an chráin is mó ar bith, nior cluigheadh riamh agus í ní luga rug . Agus tá na haoí naomúr ínte. (Arthach seóil).
    (11) Eala bhuidhe Eala bhuidheghá chead, Eala bhuidhe agus an caora bhuidhe cheanain rómpa amach.
    (An Ré agus na Réiltíní).
    (12) Cím chúgam an t-árd í leith, an fear ag rith an fear ag rás fear na coise caoí le cruadha agus mo thrí thruagha gan rith. (bó rug amuigh agus chonnaic si na gamhna rith timceall ar na gamhain eile.
  2. Oidhche amháin fadó bhí cuideachta mór fear ag imirt cartaí i dtig sa chómharsanacht. Bhí sé i n-am mharbh na h-aoidhche an uair a bhí sé "in am chodlata do beoibh agus in am beó do mharbhaibh" mar a deir an sean-fhocal.
    Pádraig Ó Séaghdha
    Baile na nGall, Co. Chiarraí