Scoil: Naomh Séamus (Freeport)

An Chéibh, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maolruanaí

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thug sé ag breathnughadh ar seomra óir é. "An bhfaca tú an méid sin oir ariamh ar do bhealach" adeir sé. Anois thiubhraim an méid sin amach as an ór abhí ag m'athair i Sléibh Dod agus ní bheadh a fhios ar tugadh guine as."
    "An bhfaca tú aon fhearín ariamh chomh beag leis an bhfearín sin". ar seisean. Bhí firín ag m'athair i Sléibh Dod rachadh sé síos in a phíopa dhó agus glanadh sé dhó é. "An bhfaca tú aon fear ariamh atá chomh mór leis sin". Bhí fear ag m'athair i Sléibh Dod agus an hata a bheadh ar a cheann bheadh sé caithte tráthnóna ag bualadh a ceann faoi an spéir."
    "An bhfaca tú aon cruac coirce ariamh chomh mór leí sin. Chonnaic mise cruach choirce ag m'athair i sléibh dod agus nuair a racadh na cearca suas ar bhárr na chruaice bheadh siad ag piocadh na réalta do'n (spéar) spéir".
    "An bhfaca tú aon gas cabáiste ariamh chomh mór leis sin." Bhí acra tóigthe suas ag an ndas, idir billeoga agus gach rud." "Chonnaic mise das ag m'athair i Sliabh Dod adeir sé chaith an sionnach agus paca gaidhir seacht mliadhain faoi agus ní fhacfas
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”
    Mícheal Ó Fláithbeartaigh