Scoil: An Gort Mór (uimhir rolla 10582)

An Gort Mór, Co. na Gaillimhe
Criostóir Mac Aonghusa

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eile. Is gearr go dtáinig an gadhar go dtí í. D'iarr an gadhar rud le n-ithe uirri ach dubhairt sí leis go rabh aráin aice agus é a bheith ag ithe go mbeadh sé tuirseach. Thosuigh an gadhar ag ithe go rabh sé tuirseach. D'imthigh an tríomhadh h-inghean léithe agus is gearr go dtáinig sí go dtí an teach a dtáinig an bheirt eile. Bhuail sí ar an doras agus d'fhiafruigh an glór taobh istigh "céard a bhí ag teastáil uaithe." "Dubhairt an cailín go rabh obair ag teastáil uaithe." Má tá obair ag teastáil uait tá neart agam sa dhuit." Bhfeicheann tá [!] an siothlán sin tabhair leat é agus tabhair isteach a lán uisge." D'imthigh an cailín léithe go dtí an tobar brónach go leór. Nuair a tháinig sí go dtí an tobar ní rabh fhios beó céard a dhéanfadh sí. Chuir sí an t-uisge sa siothlán an chéad uair ach níor fhan aon deór ann. Chuir sí an darna h-uair ann é ach níor fhan aon deór ann. Chuir sí an tríomhadh h-uair ann é ach níor fhan aon deór ann. Shuidh sí síos mar bhí fhios aice go rabh sí le marbhú. Ní rabh abhfadh na suidhe go dtáinig an gadhar céadna aice agus a tháinig ag an tobar. "Dia dhuit" a deir sé léithe. "Dia is Muire dhuit" a deir an cailín. "Tá brón éicint ort a deir an cailín. Chuir an tsean-bhean atá sa teach sin thíos amach ag iarraidh uisge mé agus ní rabh mé indhon é a thabhairt liom mar níor thug sí dom ach siothlán le é
    AT0480: The Spinning‑Women by the Spring. The Kind and the Unkind Girls.
    AT1180: Catching Water in a Sieve