Scoil: An Gort Mór (uimhir rolla 10582)

An Gort Mór, Co. na Gaillimhe
Criostóir Mac Aonghusa

1. An t-sean-bhean agus an inghean
    Bhí bean ann fadó agus ní rabh sa teach ach i fhéin. Lá amháin tháinic fear siubhail isteach. "Tá mé ag iarraidh áit ort" adubhairt an fear siubhail. "Níl aon áit agam-sa dhuit" arsa an bhean leis. "Ná fan annseo mar níl aon áit ann". Chuaidh an fear amach agus níor mhaith leis go dtáinic sé go dtí an teach. Ní bhfad go dtáinic cailín isteach sa teach Ba í an t-sean-bhean máthair an chailín a tháinic isteach. Bhí an bhean an-fhuar mar ní rabh aon teine sa teach. Bhí an cailín agus an t-sean-bhean ag siubhal go dtáinic siad go dtí teach a rabh rí ann. Dubhairt sé go rabh cailín aimsire ag taisteál uaidh. Dubhairt sí leis máthair fanacht sa. [!] Ní rabh duine ar bith sa teach lá amháin ach an t-sean-bean. Bhí cat ag an teine agus dubhairt sí leis teine a chur síos.
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Cáit Ní Bhéarrthigh