Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe

1. (gan teideal) (ar lean)

Do chomhnuigh fear sa gceantar seo darbh ainm Seán Ó Conghaille.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dá phunt sa mí agus aon béile amhain sa ló, nó go labhaireach [?] a cuach.
    Má chuireann sé fearg ort bainfidh sé bárr na cluaise díot agus má chuireann tusa fearg air is tig leat bárr na cluaise a bhaint dó san. "Manam ón Diabhail", arsa Seán, "mara dtriagáilfhidh mé leis é. Ní raibh ag an sguileog ach é féin is an mháthair.
    Cuaidh Seán isteach agus shocruigh sé leis an sguileog. Maidin lá ar na bhárach dubairt an sguileog leis dul suas ins an sguibeól ag bualadh órna. Nuair a ceap sé go raibh a lán saith buailte aige cháit sé é.
    Chonnaic sé cairéara a dul chuig an margadh Chuir Seán sac na h-orna leis an gcairéaraidhe agus dubhairt sé leis, píosa feola agus buidéal a thabhairt aige. Nuair a tháinic an cairéar abhaile chuir Seán an píosa feola dhá rostadh.
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    Seán Ó Fathartaigh