Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

Deirtear go bhfuil ór le fágháil i Mám Éan timpeall sé mhíle siar ó Uachtarárd.

Deirtar go bhfuil ór le fágháil i Mám Éan timcheall sé mhíle siar ó Uachtarárd. Bhí fear in a chomhnuidhe shiar ann fadó agus oidhche amháin dá raibh sé in a chodhlad bhí brionglóid aige agus sé an bhrionglóid a bhí aige go raibh ór lé fágháil in aice droichid a bhí i Luimneach. Nuair a deirigh sé ar maidin thosuig sé ag imtheacht leis agus níor bhain sé méar dhá chluáis gur shroich sé an droichead a bhí sé ag brionglóideadh air. Nuair a shroich sé an áit bhí caibhléir ag deasú bróga le hais an droichid agus dubairt an fear leis go raibh broingloid aisteach aige tá cupla oidhche ó shoin.
    "Ar mhiste dhuit," arsa an caibléir," é innseacht dhom agus bféidir go bhféadfhainn é míniúgad dhuit."
    "Muise inseóchaidh mé dhuit é mar sin," arsa fear na mbrionglóid.
    "As Mám Éan mise," arsa sé, agus bhí briongloid agam