Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

Nuair a bheadh tú ag teacht ó Ghaillimh go hUachtarárd tiocfadh go dtí an baile beag Maghcuilinn agus túairm 's dhá mhíle i dtreo loch Coirrib tá cúpla ballaí de'n sean Caisleáin Tulach Cadhain. Ceann de na Flathartaibh a bhí in a chómhnuidhe annsin sul ar thuit an caisleán. Tá sé suidhte i ngleann agus tá sé an-ghar de'n sgoil Tulach Cadhain agus níl sé i bhfad ó Loch Coirrib. Ní raibh ach an Flathartabhach é fhéin in a chómhnuidhe san gcaisleain agus dá bhríg sin bhí na Sasanaigh in a dhiaidh i gcómhnuidhe. Lá amháin tháinig bean déirce chuige agus d'iarr sí deirce air. Tug sé seomra dí ar bhárr an chaisleáin. Bhíodh an t-sean-bhean in-a cómhnuidhe san t-seomra gach oidhche. Lá amháin tháinig sí chuige an-deifrear agus dubhairt dhó, "Tá an Red Coats ag teacht agus is fearr dhuit an chaisleáin a fhágháil", "ná bac leo," arsan Flathartabhach, "marbheíchainn íad." Tháinig an bhean chuige lá eile agus dubhairt sí arí dhó an a fhágáil mar go raibh na Red Coats ar tí a Chaisleáin a leagafh ar an taobh dheis agus go raibh na Gaobhail ar an chlé. Ach ní raibh an Flathartabach corruighthe ach cúpla slait
    Eoghan Ó Cabhain
    Gort na bhFia, Co. na Gaillimhe