Scoil: Baile Nua (uimhir rolla 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

Tuairim's deich míle ó Ghaillimh ar do taobh chlé a dul siar tá Sgoil Bhaile Nua.

Tuairim's deich míle ó Ghaillimh ar do taobh chlé a dul siar tá Sgoil Bhaile Nua. Teirigh siar agus ar do thaobh chlé aríst tá bóithrín beag, teirigh suas annsin agus tiocfadh tú chomh fada le Sean-Bhaile. Gabh suas tríd an baile go dtiocfaid tú chomh fada le sliabh. Tá an bothar ag imteacht tríd an sléib agus ceathrú míle ar do thaob deise dfeicfead tú cnocán beag agus ar a bharr sin ta botan beag. Tuairim's deich slat ón mbothár ta crom-leac. Tá sé tuairim's trí slat ar fhad agus slat go leith ar leithead. Ta sórt sgriobroireacht air agus tá ceithre clocha faoi. Deirtear gur fear draoideachtach de na Flathartaigh atá curtha ann.
    Dá mbheadh bó nó tada imtighthe ó na daoinibh dinnseocha sé dhóib an áit ina mbheadh sé.
    Seán Ó Fathartaigh