School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. na Gaillimhe
Nioclás Mac Aoidh

1. (continued from previous page)
    mbeadh solus ag teacht as, a thabhairt chuige. D'innis sé do'n ghasúr cé'n áit ann a raibh sé fágtha.
    Chuaidh an gasúr síos, agus faoi cheann sgathaimh, bhí sé istigh i h-alla mór. Bhí an áit lán le fáinní agus 'chuile shórt seóda luachmhara, ór agus airgead. D'fhan an buachaill go raibh a phócaí lán le gach saigheas aca siúd, agus níor dearmad sé an fáinne a dúbhairt an t-oncail leis a thabhairt chuige.
    Bhí an buachaill ag déanamh a bhealaigh nó go raibh sé leath-mharbh ag siúbhal, agus ualach mór seóda aige d'á n-iomchur. D'iarr sé ar a oncail é a tharraingt suas. "Tabhair'm an fáinne," arsan t-oncail. "Ní'l mé i ndon é do thabhairt dhuit go dtéigh mé suas," arsan gasúr.
    Tháinig fearg ar an oncail agus séard a rinne sé an chloch a chur in-a h-áit féin arís agus an gasúr a fhágáil faoi'n talamh. Thosaigh an gasúirín ag caoineadh agus faoi cheann sgaithimh thug sé faoi deara an fáinne ag glioscarnach.
    Thosaigh sé 'ghá chuimilt ionnús go mbeadh tuille soluis aige agus céard a d'fheicfeadh
    AT0560: The Magic Ring