School: Cill Chiaráin

Cill Chiaráin, Co. Galway
Nioclás Mac Aoidh

1. Bhí bean ann uair agus bhí go leór caorach aici.
    Chuaidh na caoire lá amháin isteach i ngáirdín an riogh agus nuair a fuair an rí amach go mba léi na caoirigh rinne sé ciaróg dhi le n-a shlaitín draoidheachta.
    Bhí an chiaróg ag imtheacht ariamh nó go raibh sí tráthnóna amháin taobh amuigh de theach éigin.
    Bhí bean ag cniotáil taobh amuigh de'n doras agus bhí sí ag breathnughadh ar an gciaróig ag dul isteach.
    Bhí sí ag faireadh ar an gciaróg nó go bhfaca sí ag teacht amach as an teach í (an chiaróg) agus céard a dhéanfadh sí acht an biorán cniotála a chur i súil na ciaróige.
    Ghread an chiaróg léi agus ní fhaca an bhean ariamh ní ba mhó í nó go ndeachaidh sí (an bhean) lá le gnó éigin go Co. Mhuigheó. Casadh isteach i dteach í agus chonnaic sí bean a bhí ar leath-shúil in-a suidhe san gclúid.
    "Muise céard a thárla dho do shúil a bhean bhoicht," ar sise.
    Máire Ní Raghallaigh