Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    adeir an bhean "tiubhraidh mé giní san oidhche dhuit acht an seomra atá i mbarr an títhe agam a chumhdach." Leagadh anuas a dóthain le n-ithe agus le n-ól aice ar fhaitchíos go mbeadh ocras ná tart uirthe.
    Maidin lá'r na mháireach nuair a chuaidh bean an tighe chuig an seomra chonnaic sí an inghin seo sa leabaidh, í i n-a codhladh agus múnlachaí alluis léithe. D'fhan sí mar sin ar feadh trí ráithe gan dúiseacht. I ndeireadh an ama sin dhúisigh sí agus i gcionn cupla lá eile rugadh mac óg dí. Annsin tháinic a fear go dtí í agus dubhairt léi:- "Caithfidh mise a dhul go h-Ifreann anois lé anam mo dhearbhráthara, m'athar, agus mo shean-fhear a shaoradh." "Rachaidh mise ann" ar sise. "Ní rachais," adeir sé, "ní bheitheá i ndon a sheasadh." "Tiocfad, ar sise, agus ná bíodh a thuille faoi."
    Chuaidh sí go h-Ifreann agus bhain sí seacht mbliadhna amach ann. Annsin d'fhiafruigh sí do'n deabhal a bfhéadfadh sí imtheacht agus dubhairt an deabhal nach bhféadfadh go raibh seacht mbliadhna eile uirthe. Nuair a bhí na seacht mbliadhna eile istigh aice d'fhiafruigh sí dhó arís an bhféadfadh sí imtheacht agus dubhairt seisean nach bhféadfadh go raibh seacht mbliadhna eile uirthe. Nuair a bhíodar sin thart thug an deabhal na trí h-anamacha di agus iad geal gléigeal. Thug sí léithe iad agus ríméad mór uirthe agus nuair a chuaidh sí amach as Ifreann ba é an chéad duine a casadh di ná Naomh Peadar. D'iarr sé na h-anamacha uirthe acht ní
    AT0425: The Search for the Lost Husband
    AT0480: The Spinning‑Women by the Spring. The Kind and the Unkind Girls.