Scoil: Cluain le Fán (uimhir rolla 12817)

Cluain Luifin, Co. Mhaigh Eo
Seán Ó Callaráin

1. An Gabhar agus na Sé Mionáin.
    Bhí gabhar ann uair amhain agus bhí sé mionáin aicí. Aon lá bhí an gabhar ag dul go dtí an margadh, dubhairt sí le n[a] sé mionáin gan aoine do leigint isteach.
    Nuair a bhí an gabhar imthighthe tháinig mactíre go dtí an doras. "Cé atá annsin," arsa ceann de na mionáin, "do mháthair" arsa mactíre. "Cuir isteach do cos go b'feicfhidh mé í," arsa an mhionán. Do cuir an mactí[re] a chos isteach, agus bhí cos dearg aige. "N[í] h-é sin mo mháthair" arsa an mionán mar tá cois bán aice."
    Chuaidh an mactíre go dtí an muileann, agus do chimil sé phlúr ar a chois. Chuaidh sé arais go dtí an doras. Do bhuail sé ar an doras. "Cé atá annsin," arsa an mhionán "d[o] mháthair," arsa an mactíre. "Cuir isteach d[o] chos go bfheicfidh mé í," arsa an mionán. Do chuir an mactíre a chos isteach agu[s]
    AT0333: The Glutton (Red Riding Hood)
    Bean Ní Cameron