Scoil: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
Na Siúracha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    arb'fhearr leithi leath-cháca agus beannacht nó cáca agus malacht agus dubhairt sí go mb'fearr léithi leath-cháca agus beannacht. D'imthigh sí agus tháinig sí go dtí an teach ceadna agus d'iarr sí ar an gcailleach í a thógáil ar aimsir. Rinne. Chuaidh sí a codladh agus nuair a d'éirigh sí thug an bhean an sithleán dí agus dubhairt sí leithí a lán d'uisge a thabhairt dí. Chuaidh sí go dtí an tobar agus thosuigh sí ag caoineadh. Tháinig spideóg agus dubhairt sí leithí caoineach a chur taobh amuigh ar agus go gcoinneóchadh sé an t-uisge isteach. Chuaidh sí abhaile agus an t-uisge aici. Bhí an cailleach an t-sásta. Cuir sí an gearr-cháile ag cíoradh a cuid gruaige agus dubhairt sí leithi gan dearcádh suas an simléar már go raibh mála óir ann. Cuir sí an cailleach a codladh agus dhearc sí suas an simléar agus thuit an mála óir síos agus rith an gearr-cháile amach agus an mála óir aici. Nuair a bhí sí ag dul amach an doras bhuail sí a cos in aghaidh an bhuird agus
    Bridie Moran
    Julia Moran