School: Más an Easa (C.) (roll number 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. (continued from previous page)
    sé an phéist. Sgairteadh istaech ar an fhear mhór i n-áit a rabh an ceannphort agus Cuchulainn. "Anois a deir an ceannphort leis an fhear mhór, is tusa an fear is measa a chonnaic mé ag siubhal ariamh i mbróg leathair, Moise mé fhéin a bhí ins an pheist sin, agus nuair a chonnaic tú mé ag nochtadh sé an rud a d'fholuigh tú 'san fhraoich i n-áit a dul a throid liom, agus tusa Cuchulainn an fear is fearr ar throid mé leis ariamh. Ar a son sin bheirim sé maighistreas Sméara na gCrann duit-sé ó lá indiu go dtí lá do bháis.
    Tamall i ndiaidh sin bhí Cuchulainn ag siubhal cois an chladaigh lá amháin. Bhí caman agus cnag aige. Bhí sé ag bualadh cor poc cnaig uirthi gur thuirsigh sé é féin. Shuid sé síos ar charraig mhór a bhí ar cladach na fairrge. Ní rabh sé i bhfad 'na shuidhe go dtáinig cailí˜, agus shuidh sí ag a thaobh. Chonnaic sé mar bheadh dubhlogamn dubh amuigh ar an fhairrge. Bhí sé i dtolamh ag teacht ní ba deise do, agus d'aithin sé sa deireadh gur long a bhí ag séoladóireacht a bhí ann. Tháinig sé isteach go bun na carraige an áit a rabh sé
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg