Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

Stópa. uisge ar a dreim, go dtabhairadh sé [ficaradh]? Do a chroidhe.
    Chaith achan duine acha stópa uisge ar a dhreim gur chaith siad dhá stópa déag air. Bá mhaith a bhaise d’on t-sean gearráin bháin é, rinne asgan do fhéin agus bhúin an abainn amach. Ba mhaith a bhaise d’on da mhac deag eile Rígh rinne dá madadh deag uisge díobhtha fhéin agus thosaigh ag cuartughadh na h-abhana. Ba mhaith a bhaise d’on asgan é rinne éan do fhéin agus d’imthigh ar eiteóg ins a spéir.
    D’imthigh siad san annsin agus rinne dhá sobhach déag díobhtha fein agus dimthigh sa toir na diaidh. Caidé a bhí amuigh in-a garaidh ach nigean duine usal agus mhaoithuigh sí sgreadach beag ins an spéir. D’amharc sí suas agus caidé a thainig sí ach éan beag agus dhá sobach déag na dhiaidh thog sí suas a laimh fa coinne a t-ean a sabhal, ba mhaith a bhaise d’on ean é rinne sé fáinne do fhéin agus thuit sé anuas ar a méar. Caide tháinig amach a atháir na geirsí, agus gunna leis, agus tháinig sé an dá sobach deag sa garraidh. Sgíoll sé leo agus mharbh sé iad. Nuair a bhí siad marbh thontaigh an fáinne isteach in a bhuacháil óg aráis agus posadh é ar nighean an duine usal, agus tháinig sé fhéin agus a bhean a bhaile go h-Eireann agus bhí an luthair ar Ríogh Éire agus a Báinríoghán riopa, agus bhí bainnis mhór acha a mhair seacht lá agus seacht oidhche agus bhí
    Séamus 'ac a Luain
    An Beangán Buí, Co. Dhún na nGall