Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

Bhí tinclar ag siubhal thart fan tír seo am amhain. Ar an talamh a rabh sé ag siubhal ar bhí tobhar beannuigthe ann agus bhí leipreachan i bpollach faoi bhocan [daitac]?. Chonnaic an tinclar an leipreachan agus bí fhios aige é a choingbheilt go dtabhairfheadh sé cnoc óir do. Chonnaigh sé an leipreachan agus sa deireadh b’eigin don leipreachan tabhairt isteach. D’iarr sé ar an fhear é a thabhairt fhad leis an t-seomra ‘s aige féin agus go dtabhairfad sé an t-óir do. Thug an tinclar fad leis an seomra é agus bhí na sidheogaí uilig istoigh ag damsa agus a seinim.
    Dinnis an leipreachan an sgeal doibhtha agus dinnis siadsan don tinclar go ceangailfead siad an cnoc oir do na rutaí crainn agus diarr siad air imteact agus an crann a tairingt. D’fag an tinclar iad agus nuair fuair sé fhad leis an talamh árd caiden cineal crainn a bhí ann acht bocan dara. Thoisigh sé ag tarraingt agus da mbeadh sé ag tarraingt go dtí an la indiu ní thairringfhed sé an ceann ceart. Caith sé da lá ag iarraid an croc a fhaghail.
    Bríghid Ní Dhómhnaill
    Prionnsias Ua Braonáin