Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Tá sgálan tíos ar chúl an toigh sagainne a mbaile Chluinn Uí Niallghuis agus déirtear go leibhaigh an Aifreann ann fadó ó shoin nuair a bíodh na sagairt a leabhadh an Aifrinn amuigh ar na chnuic. Tá sé deánta de clocha móra tá carraig mhór na seasamh agus stéira suas go dtí í. Bhí fear ann fadó ó shóin agus bhí sé ag polladh chloch. Pholl sé ceann de na clocha a bhí sa stáighe ach ní thúg sé leis í agus tá an poll inntí ó shóin sagart de chluinn Uí Niallghuis a bhí ag leabadh an aifrinn ann. Tá trí craon ag fás ag na taobh agus binn ar an taobh thuas de agus sean bhálla chloch thart fá damh dó.
    Séamus 'ac a Diarma
    Mín na Manrach, Co. Dhún na nGall