Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Ar an áit atá Baile na Finne anois ní rabh teach poball ar ndóigh ins an t-Sean Am ach sgálan agus bhí an sgálan giota beag ón áit atá an teach [an teach] poball anois. “Rós Scuabuigh” a b’ainm do Baile na Finne ón t-am sin agus an poball a chruinnuigheadh achan dómhnach, bheirtí “Poball a’ tSléibhe” orra. Báitheadh long ag an Ghaoith Bearra ins an t-am so agus rí rabh fágtha ach an caiptín, bhí dlighe aca an t-am sain nuair a bháithfide long go dtiochadh leis an te a bhí sábhailte rud ar bith a bhéad sábhailte a dhíol agus an t-airgead a chongbhail. Chruinnigh an caiptín an méid a fuair se agus dhíol. Chuir sé an t-ór uilig isteach i mála bheag agus chroch sé an mála fá na mhuinéal agus d’imthigh leis. Ag dhul treasna Tráigh Eánach do tháinic creachadóir air agus droch bail air agus bhain uadh an t-airgead. Fuaras é ‘na luighe ar an tráigh agus tugadh na bhaile é. B’fada go raibh sé ábalta éirigh amach ar chor a bith. Cionnas nach rabh airgead ar bith leis ‘na baile, bhí an t-ocras orra aghus d’imthigh bean an caiptín lá amhúin fad le bean i mbaile Dhún-na-nGall, go bfuighfeadh sí fios cé góid an t-airgead. Rinne an bhean seo an fhios dí bíodh se gur le diagantacht nó le draoideacht a rinne sí é. D’innis sá do mnaoi an caiptín go rabh an t-airgead ag fear i bPoball an- t-Sléibe. Cuaidh bean an chaiptín fad
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Róis Eilis Ní Bhraonáin