Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Arán.
    Déintí na daoine a lán saghas aráin san t-sean aimsir. Is ó plúir cruithneactain a dheintí chuir dé, "Arán Donn" a tugtai ar an arán sín.
    Meileadh na daoine an gráinne sá bhaile fadó. Is lé bróin a deineadh an meilth. Copán cloiche bá ead an bhró agus cloch mór in a luighe anuas ar an gcoirce. Deineadh an cloch uactair do casadh agus an coirce do mheilth mar sín.
    Dheineadh mo seanmháthair "Cistí Práta"fadó. Cuireadh sí cuig no sé prataí móra beirbhthe tridh an plúir. Annsan chuireadh isteach pinnsí salann agus sóidh. Chuireadh sí bláthac isteach ann annsan agus measceadh sí lé ceile iadh. Deanthar "Ciste Práta" san gceanntair seó fós.
    Sé san oighean no sá bastable a cuirtéar an t-arán do bhácáil anois.
    Bhí gridill i gach tigh sá gceanntair seo fadó cun arán do bhácáil. Chuireadh an grideal inaice na teineadh agus chuireadh gríosaigh fé. Sé grideall na píosa iarainn gan
    1. táirgí
    Eibhlín Ní Cuilleanáin