Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

Ar an leathanach seo

1. Sé Ros ainm na h-aite in a bhfuil mise in mo chomhnuidhe . Tá Ros suidhte ag bun Sleibte an Comaraig agus sa Paroiste Rath o gCormhaich . Tá sé tighthe deag sa Ros. Tá beirt sean daoine in a chomhnuidhe i Ros os cionn seactmadh blían - Tomas O Fhiaich agus Pháidraigh ó hAilpín. Tá Gaeilg ag - Tomás Ó Fhiaich . Tá deich feirmí i Ros.Tá dhá lios i Ros, ceann aca ar feirm Padraigh ó h-Ailpín agus ceann eile ar feirm Ó Sceacháín. Tá dhá seana fotrach tighe ann ar taobh an sean bóthaír. Do bhíodh daoine darbh ainm ó Maonaigh i ceann aca agus bhíodh sean fheár darbh ainm Riobárd O Donnghaile in a chomhnuidhe i ceann eile . Fuair sé bás ficé blían ó shíon . Nil an talamh ro mhaith sa baile . Tá alán de an-gharbh agus tá cnúich agus mointe ann. Tá cuidhe dé fé choill.
    Sé Loc an Crotaigh suidhthe timhceall aon mile ó mo tigh . Gaduidhe Slige Móire do beadh é , agus bhí pluais aige inaice na Locá. Do bhíodh sé ar mhuin capaill, i gcomhnuidhe agus do ghoid sé ó fír teastail ar an Slige Mór. Deirtéar séan scéal gur chuir sé an t-airgeadh i bfolach fé carraig mór ar na sleibthe in aice na Loca.

Cúl na Heórna, Carraig na Siúire
      1. daoine