Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Éin Allta.
    Seo iadh ainmneaca na héin a bhíonn ar fághail in mo cheannrair:
    An Fhiolar, an Fhiach, an Colúr Coille an Creabhar an Naosgach, Meaig--
    An Fhiolar: Éan an-mhor iseadh an fhiolar. Éan creice iseadh é. Creacann sé ar cearcaibh, lacain, uain, mionáin agus fiaidh oghá. Deineann se a neadh ar na sléibhtibh, ar bhárr an fhaille. Tá faill árd ar Sleibhte an Comaraigh, ar taobh thiar de Loc Comsingáin agus tugtar "Carraig an Fhiolair" air. Fadó deineadh na fiolair a neadaca ar bhárr an faille seo. Bhíodh fiolair an-fluirseach inaice na loca fado. Bhionn radarc an gear ag an bhFiolar.
    An Fiach: Éan mór dubh isead an fhiach. Comhnuidheann sé ar na sléibhthibh. Deineann sé a neadh ar na failltibh. Itheann sé caoirig marbh agus uain marb ar taobh na sleibthibh.
    An Colúr Coille: Dath liath a bhionn ar an gColur agus bhionn cleití bána mór timhceall a mhuinéil. Deineann sí a lán
    Eibhlín Ní Cuilleanáin
    An Ros, Co. Phort Láirge