Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

Ar an leathanach seo

1. An Ghrian. Nuair a bhíonn dath dearg ar an speir agus an ghrian ag eirighe agus nuair a théigheann an dat i méid agus nuair a leathnuigheann sé in airde sa spéir deirtear go mbeidh stoirmeacha agus aimsear fliuch ann.
    An Ghealach. Nuair a bhíonn cioth nó ceó ar an gealaigh deirtear gur comhartha fearthainne é
    Nuair abhíonn an ghealach nua 'na luighe ara dhruim, comhartha droc-aimsire seadh é, i rit na miosa ina dhiaidh sin.
    Na hAimhnidhthe:- Suidheann an cat agus a dhrom leis an dteine nuair a bhíonn an aimsear fuar fluich. Nuair a bhíonn an aimsear fluich ag teacht tagann na caoirigh aníos ós na sléibhte agus fanaid ag inbhear ag bun na sléibte.
    Ceó. Nuair a bhíonn ceo ar bhárr na sléibhte agus nuair bhíonn sé ag gluaiseacht i dtreo na farraige deirtear gur cómhartha deagh-aimsire é. Nuair a bhíonn sé ag teach ó'n bfairrge agus ag dul i dtreó na talmhan, cómhartha fearthainne 'iseadh é.
    Seana-Ráidte
    "Caipín ar Chruachán agus Comsingáin ag caitheamh píopa. Sin rian fearthainne."