Scoil: Cúl na Heórna, Carraig na Siúire (uimhir rolla 4136)

Cúil na hEorna, Co. Phort Láirge
Mairéad, Bean Uí Aiseadha

1. Mo Cheanntair Féin---Cill Cluana.
    Sé Cill Cluana ainm na h-áite in a bhfuil mise i mo chomhnuide. Tá sé sa Pharóiste Cluain Fhiadh. Bhí Cill ann fadó agus bhí daoine darb ainm ó Clunaigh in a gcomhnuidhe inaice na cille. Sin é an cuis gur báisteadh an ainm sin ar an áit. Tá trí tighthe deag ins an mbaile. Tá fothrac sean tighe i Cill Cl;uana.
    Tá a lán sean daoine an bhaile curtha anois. Ní acht beirt sean duine ann anois os cionn 70 blian. Siobhán bean Uí Aiseada, Scairt agus Pádruig ó h-Aiseada i Cill Cluana. Níl an talamh ró-mhaith ins an mbaile seo. Tá alán cnuic agus carraigeacha ann. Tá coil beag ann.
    Eirigeann dhá abha ins an baile ar a dtugtar "Uisce Solas" agus Srután an Gabair. Eirigeann siad ar barr Sleibte an Comaraig agus gabann siad tre Cill Cluana. Tá dá loca ar Sleibte an Comaraig ar taobh tiar de Cill Cluana loc Comseangháin agus loc an Crotaig. Tugtar "Loc an Crotaig" ar an loc sin mar bí gadaidhe na slige moire in a chomhnuidhe sa pluais inaice na locha fadó. Tá cappaig mór ann ar a tugtar "Stól an Crotaigh" agus nuair abhíodh Crotaigh ag coinne ar a naidhmhid seasocád sé ar an carraig sin.
    An Ros, Co. Phort Láirge
    Eibhlín Ní Cuilleanáin